A konyhai munkafolyamatok sorrendje
"

írta: Szakértő Szilvia

Ide írj magadról néhány soros leírást, ki vagy, mit csinálsz, mi a küldetésed. Idézhetsz is magadtól, pl: Vallom, hogy könnyű megmászni a kidöntött fát

A konyhai munkafolyamatok sorrendje

Szerző:

A konyhai munka optimalizálásához elengedhetetlen a technológiai folyamatok modellezése. A munkavégzés fontos állomásait egymás után elhelyezve a tevékenységek gördülékenyen végezhetőek. A technológiai folyamatokat hat csoportra osztjuk. Sorrendjük jobbkezeseknél balról jobbra haladva:

tárolás – tisztítás – mosogatás – feldolgozás, előkészítés – főzés, sütés – tálalás.

Balkezeseknél célszerű fordítva (tehát jobbról balra) haladni.

Formák

A konyhabútorelemeinek elrendezését (a munkafolyamatok sorrendjének megtartásával) mindig az adott alaprajz, tehát a helyiség méretei és formája szabja meg.

A konyhabútor formájára hat modellt alkottak meg. A számos bútorelhelyezési lehetőségek mindegyike a gyakorlatban ezen modellek valamelyikére vezethető vissza. Íme az alaptípusok:

Egysoros elrendezés
Ezt az alakzatot kisebb lakásokban, illetve olyan helyeken alkalmazzuk, ahol csak egyetlen falfelület áll rendelkezésre a bútor elhelyezésére.

Kétsoros elrendezés
Ha a konyha méretei nagyobbak, akkor több munkavégzésre alkalmas felület alakítható ki. A kétsoros formával megnő az elemek elrendezésének variációs lehetősége, és adottak lesznek a tér optimális kihasználásának feltételei is. A kényelmes munkavégzésnek minimum 240x240cm-es méretű konyha a feltétele. 2x60cm konyhabútormélység + 120cm közlekedőrész.

L alakú elrendezés
Az L alakú konyha funkcionálisan éppen olyan jó lehet, mint a kétsoros elrendezés. Szerencsés forma, mert a bútorok által bezárt sarok mosogatóközpontnak, tárolóelemnek jól használható, így a sarokelemekkel is kibővülő választékból látványosabb összeállítások születhetnek, mint a kétsoros elrendezés esetén. Az alakzat minimális helyszükséglete 200x260cm, ám ekkora méretűbe nem tehetünk étkezőasztalt.

U alakú elrendezés
Az U alakú konyha lehet szimmetrikus és aszimmetrikus szárú. A változatos sarokmegoldásokkal élesebb vagy lágyabb formát kölcsönözhetünk a bútornak. Az U alak minimális szélessége 240cm. A szárak hossza minimum 200-210cm legyen. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre, hagyjuk a szárakat hosszabbra. 250-300cm szárhosszúságú konyhában már jut hely magas szekrénynek a beépíthető készülékek (sütő, mikrohullámú sütő) számára is.

G alakú erendezés
Ezt a formát félsziget formának is nevezzük. Tulajdonképpen a fal mellett futó U alakú modell kibővítése egy térbe nyúló résszel. Leggyakoribb alkalmazási helye azokban a lakásokban van, amelyekben a konyha egy légtérben található az étkezővel és a nappali helyiséggel. A kialakításhoz szükséges helyigény meghatározása a bonyolult formából adódóan viszonylag nehéz. Az azonban elmondható, hogy a jól funkcionáló G konyhához 280-300×350-400cm-es hely amegfelelő.

Konyha szigettel
A konyhasziget legegyszerűbb változatához min. 13m2 alapterületű tér szükséges. Itt teljesen külön található a reprezentatív megoldásként szolgáló sziget, tehát egyetlen fal sem határolja azt. A félszigethez hasonlóan elhelyezhetünk itt mosogatóközpontot, főzőszigetet, étkezőpultot, de használhatjuk előkészítő felületként is.

A következő hírlevélben a munkaterületekről lesz szó.

Lola óvodai galéria 750