Új konyha tervezésénél az elsőrendű szempont a használhatóság kell, hogy legyen. Ez igaz akár új konyhát tervezünk, akár a meglévőt újítjuk fel, hiszen ebben a helyiségben elég sok időt töltünk el mindennap. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk az ergonómiát. Na de mi is az az ergonómia?

Az ergonómia a munkakörnyezet és -eszközök emberi igényekhez való optimális hozzáigazításának tudománya. A konyhát, mint munkaállomást úgy kell megtervezni, hogy az könnyű, gyors és kényelmes munkavégzést tegyen lehetővé. Ehhez a munkafolyamatokat is figyelembe kell venni a tervezés során.

A célunk az ideális feltételek megteremtése a konyhában végzett munkához, hiszen a legtöbb háztartásban ez a tevékenység a házimunka jelentős részét alkotja. Ahhoz, hogy energiatakarékosan tudj tevékenykedni, a konyhát a te igényeidhez kell igazítani, és az ergonómiának már a tervezési fázisban is központi szerepet kell kapnia. A munkafelület magasságát vagy az egyes konyhaterületek elrendezését előre át kell gondolni.

Nos, most nézzük meg azt, hogy milyen módszerekkel közelítsük meg a konyhai terület hatékonyabbá tételét. Vegyük sorra ezeket, kicsit mélyedjünk bele, hogy mikre kell odafigyelni, hogy a mindennapjaink könnyebbek legyenek számunkra!

1. Hallottál már a konyhai munkaháromszögről?

Ha még nem, akkor most itt az ideje, hogy megismerkedj vele, hiszen ezzel időt és energiát spórolhatsz a mindennapokban. A konyhai munkaháromszög lényege, hogy magában foglalja azt a három fő munkaterületet, amit a konyhában a legtöbbet használunk. Ez az első olyan módszer, amit meg kell vizsgálnunk. Nézzük meg, melyek ezek a munkaterületek:

  1. élelmiszer-tárolás (hűtő)
  2. mosogatás-előkészítés (mosogató)
  3. sütés-főzés (főzőlap)

Ezt a három területet érdemes háromszög alakban elrendezni, így optimalizálhatók az egyes munkaterületek közötti távolságok. Ezzel pedig egyrészt időt és fáradságot lehet megtakarítani, másrészt a helykihasználás hatékonysága is a legideálisabb lehet.

Élelmiszer-tárolás

Ezen a munkaterületen tároljuk az élelmiszereket -tehát itt helyezkedik el a hűtő-, a főzés és egyéb konyhai folyamat eszközeit és a konyhai gépeket tároljuk. Próbáljuk kategorizálni ezeket is a könnyebb áttekinthetőség érdekében.

Mosogatás-előkészítés

Ez a terület a mosogató köré csoportosul. Itt készítjük elő az alapanyagokat a főzéshez és a tisztítás is itt történik. Fontos az átláthatóság és a megvilágítás.

Sütés-főzés

A harmadik munkaterület a sütőt, főzőlapot, mikrót és ezek közvetlen környezetét foglalja magában. Itt is fontos a megvilágítás és a szükséges páramentesítés.

2. A konyhai zónákat neked is ki kell alakítanod

Ez a következő módszer, amivel a hatékonyságra törekedhetsz. Nagyon hasonlít az előző pontban kifejtett munkaháromszöghöz, csak ezekkel a zónákkal még pontosabb és átláthatóbb képet kaphatsz a kialakításhoz.

A konyhai zónák kialakítása nem más, mint egy hatékony csoportosítás, mellyel kényelmessé és élvezetessé teheted a sütést-főzést. A konyha méretétől függetlenül minden konyhában ki lehet alakítani az öt ismert zónát – még a legkisebb helyiségben is! Most nézzük meg, hogyan tudjuk kialakítani a te konyhádban ezeket a zónákat!

Tárolási zóna: ide kerülnek a főzés és a többi konyhai munka alapanyagai és az élelmiszerek. Legyen rendezett, átlátható és könnyen hozzáférhető ez a rész.

Előkészítési zóna: Ez a zóna a konyha sarkalatos pontja, hiszen az ételek előkészítését szolgálja a főzéshez és sütéshez. Ez leginkább a mosogató és tűzhely közötti munkaterületet jelöli, és megfelelően kell méretezni és jól kell megvilágítani.

Főzési-sütési zóna: Itt kap helyet a főzéshez szükséges valamennyi eszköz. Itt kap helyet a tűzhely, a sütő, a mikró, a páraelszívó, valamint a főzéshez szükséges edények, lábasok, fazekak.

Tálalási zóna: Itt azokat a használati cikkeidet fogod tárolni, amiket mindennap használsz. Tányérok, evőeszközök, poharak, csészék. Ebben a zónában van a legjobb helye a mosogatógépnek is, hiszen a ki- és bepakolás sokkal könnyebb lesz.

Mosogatási zóna: Nevéből adódóan a mosogatás mint munkafolyamat köré gyűjthető eszközöket és berendezéseket foglalja magában. Úgy mint mosogatógép, mosogató tálca, tisztítószerek, tisztítási eszközök. Itt kaphat helyet a beépíthető szemetes is.

3. Konyhatípus, na de milyen?

Már tisztában vagy vele, milyen területeket célszerű kialakítani a konyhádban úgy, hogy a mindennapokban minél inkább könnyebb dolgod legyen. Most nézzük meg, milyen típusú konyhák közül tudsz választani, melyik az, amelyik számodra a legkényelmesebb és természetesen a legkivitelezhetőbb.

Egysoros konyha

Az egysoros elrendezésnél a konyhabútor egy egységes zárt sort képez. Ennek előnye, hogy egy oldalon található meg az összes funkció. Általában kis, keskeny konyhák berendezése történik ezen elv alapján. Törekedni kell a technológiai sorrend megfelelő alkalmazására, illetve arra, hogy elegendő szabad munkafelület maradjon.

Párhuzamos (kétsoros) konyha

Mindkét oldalon pult fut végig, melyet egy elem sem köt össze, ezzel folyosószerű mozgásteret hagyva középen. Itt a leghatékonyabb a térkihasználás és a főzés során megtett út is a legrövidebb lehet. Széles terekben ideális, mert másképp túlzsúfoltnak hat a tér. Polcokkal, üveges felületekkel mindez kiküszöbölhető.

L alakú konyha

Az L alakú konyhabútor praktikus és tágas, nagy munkafelületet és rengeteg tároló helyet biztosít, ezért különösen a kisebb és közepes méretű terek számára jelentenek nagyszerű megoldást. Ide még kényelmesen elférhet az étkezőasztal is.

U alakú konyha

Ideális választás, ha szeretnéd a rendelkezésedre álló helyet maximálisan kihasználni, és egy lenyűgöző konyhát szeretnél az otthonodban tudni. Méretéből adódóan ez a forma biztosítja a legtöbb tároló helyet, munkafelületet. További lehetőséget kínál egyik oldalának konyhaszigetté alakítása, mely igazán közösségi térré változtatja a konyhát, legyen szó családi reggeliről vagy baráti összejövetelről.

G alakú konyha

Azokban a lakásokban, ahol a konyha egy légtérben van az étkezővel vagy a nappalival, fejtörést okozhat a megfelelő elrendezés kiválasztása. Egy divatos G-alakú kialakítással azonban konyhád lenyűgözően mutat majd és a használata is élvezetes lesz. Fontos előre eltervezni a munkaterületeket az idő- és energiaspórolás szempontjából.

A konyhasziget

Ez pedig az álom kategória. Valamiért én ilyet szeretnék. A konyha egyre inkább közösségi tér. „A legnagyobb bulik mindig a konyhában vannak”. Ehhez azonban tágas térre van szükség, hiszen ez egy elkülönülő munkaterület, amit körül lehet járni, a benne elhelyezett fiókokat, ajtókat ki kell nyitni.

Ugye milyen jó, hogy beszélünk róla?

Ha figyelembe veszed a fent tárgyalt módszereket, könnyebbé teheted a mindennapjaid. Nyilvánvaló, könnyebb helyzetben vannak azok, akik épp konyhafelújítás előtt állnak, de azok számára is nyújthat némi segítséget, akiknek eddig rendszerezetlen konyhájuk volt. A fenti ötletek alapján némi átalakítással kiküszöbölhetők a mindennapi nehézségek. Azok pedig, akik éppen az új konyhájukat tervezgetik már specifikusan tudnak előre gondolkodni.

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket a konyhai tér hatékonyabbá tételéről! Fedezd fel webáruházunkat, ahol számtalan egyedi és személyre szabható lehetőség vár rád. Képzeld el, milyen lenne a konyhád, ha minden bútor az igényeid szerint lenne formázva! Kattints az alábbi linkre és látogass el weboldalunkra és hozd létre az ideális környezetet saját magad és családod számára.